:((
Monika: Zad1 Trzy liczby, ktorych suma wynosi 54, tworza ciag arytm. Ciag, ktorego kolejnymi wyrazami
sa: liczba 32, trzecia z poszukiwanych liczb i druga z poszukiwanych liczb jest ciagiem geom.
Jakie to liczby?
Zad 2 Wiedzac, ze suma pierwszego i trzeciego wyrazu ciagu arytm jest rowna 4, zas iloczyn
drugiego i czwartego wyrazu tego ciagu jest rowny 16, wyznacz pierwszy wyraz i roznice tego
ciagu
Zad 3 Suma 100 poczatkowych wyrazow ciagu arytm. jest rowna 2175 oraz a51=22. Wyznacz ten ciag
Zad 4 Liczby: 2x+1, x kwadrat +4 , 3x kwadrat − 1 w podanej kolejnosci sa rowne kolejnym
wyrazom ciagu geom. Wyznacz te liczby
Zad 5
Miedzy liczby 2 i 18 wstaw trzy liczby tak, aby w utworzonym w ten sposob ciagu liczb trzy
pierwsze tworzyly ciag arytm. , a trzy ostatnie ciag geom. oraz by suma wszystkich pieciu
liczb byla rowna 45
Prosze o pilna pomoc
21 sty 14:39
help: zad 1,
a + b+ c=54
32=a
b+c=54−32
c+b=22
a+c/2=b
32+c/2=b
32+c/2+c=22
32+c+2c=44
3c=44−32
3c=12
c=4
b+c=22
b=18
a=32
b=18
c=4
21 sty 14:48
Asia : dziekuje slicznie, a pomozesz mi jeszcze w tych pozostalych bardzo cie prosze
21 sty 14:52
help: właśnie licze
21 sty 14:53
help: 2.
a+c=4
b*d=16
b=a+c/2
b=4/2=2
b*d=16podstawiamy za b 2 czyli 2d=16
d=8
(b+d)/2=c
c=10/2 c=5 r czyli różnica to r=c−b r=3
a=b−r
a= −1
b=2
c=5
d=8
21 sty 15:01
help: 2+a+b+c+d+18
a+b+c=15
a+c/2=b
a+(a+c)/2+c=15 to wyrażenie pomnożyć przez 2 i z tego potem wychodzi to:
2a+a+c+2c=30
3a+3c=30
3(a+c)=30
a+c=10
a+c/2=b
b=5
a=2+b/2
a=3,5
a+b+c=15
3,5+5+c=15
c=6,5
21 sty 15:32
Asia : to 1 zad jest zle rozwiazanie, bo mam inne odp
21 sty 15:51
RAFFA: jakie masz?
21 sty 15:54