matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ssss
Wiola:
Dla jakich c prosta 3x + 4y + c = 0 jest styczna do okregu x2 + y2 = 4?
21 sty 14:18
Eta:
o:x
2
+y
2
=4 , S(0,0), r= 2 jeżeli prosta jest styczna do okręgu, to: odległość "d" punktu S od stycznej jest: d= r=2
|3*0+4*0+c|
d=
= 2
√
3
2
+4
2
|c|= 10 => c= 10 lub c= −10
21 sty 23:44