Wektory
jack: Dane sa wektory u = (2, 3), v = (−1, 4). Wyznacz wektor x , który jest
a) prostopadły do u taki, ze v · x = 5,
b) równoległy do u taki, ze v · x = 5.
21 sty 13:56
Trivial:
x = (a, b)
a)
(1) v·x = 5 ⇒ −a + 4b = 5
(2) u·x = 0 ⇒ 2a + 3b = 0
Rozwiązujemy układ równań.
b)
(1) v·x = 5 ⇒ −a + 4b = 5
(2) x = ku, gdzie k − skalar ⇒ a = 2k, b = 3k
Wstawiamy do pierwszego równania skąd mamy:
21 sty 14:11
Trivial: Zobacz czy się zgadzają odpowiedzi, bo mogłem się gdzieś pomylić w rachunkach.
21 sty 14:12
jack: Jest idealnie,dzieki wielkie

Mam jeszcze jedno zadanie ktore dodam ,bede wdzieczy za nie
takze.
21 sty 14:14