zespolone
Kasia: oblicz i wynik koncowy pzedstaw w postaci algebraicznej
(1−8√3)6
−−−−−−−−−
i3(1+i)3
21 sty 13:21
Kasia:
21 sty 13:31
Kasia: oblicz pierwiastki 6√32+32√3i
21 sty 13:39
Kasia:
21 sty 14:35
Trivial: Co do pierwszego: W liczniku nie brakuje czasem i?
21 sty 14:36
Kasia: 1 nei waqzne bardziej chodzi o 2
21 sty 14:41
taki jeden student: no to przepisze Ci to drugie to troche potrwa pewnie
21 sty 14:45
Trivial:
2.
z =
6√32 + 32√3i = 2
5/6*
6√a
a = 1 +
√3i
|a| =
√1 + 3 = 2
a = e
iπ/3
z = 2
5/6*
6√a
z
0 = 2
5/6*e
iπ/18
z
1 = 2
5/6*e
iπ/18 + π/3
z
2 = 2
5/6*e
iπ/18 + 2π/3
z
3 = 2
5/6*e
iπ/18 + 3π/3
z
4 = 2
5/6*e
iπ/18 + 4π/3
z
5 = 2
5/6*e
iπ/18 + 5π/3
Chyba dobrze.
21 sty 14:51
Trivial:
W tych potęgach e zapomniałem o nawiasach.
przykładowo z1 powinno wyglądać tak:
z1 = 25/6*ei(π/18 + π/3)
21 sty 14:57
taki jeden student:

z=32+32
√3i
|z|=
√322+(32√3)2=64
| | 32 | | √3 | | π | |
tgα= |
| = |
| } ⇒ α= |
| |
| | 32√3 | | 3 | | 6 | |
wzór na pierwiatek liczby zespolonej:
| | α+2kπ | | α+2kπ | |
wk=n√|z|*[cos( |
| )+isin( |
| )] |
| | n | | n | |
| | | | | |
w0=6√64*[cos( |
| )+isin( |
| )] |
| | 6 | | 6 | |
| | | | | |
w1=6√64*[cos( |
| )+isin( |
| )] |
| | 6 | | 6 | |
...
| | | | | |
w6=6√64*[cos( |
| )+isin( |
| )] |
| | 6 | | 6 | |
21 sty 14:59
Kasia: ja mam inaczej
21 sty 15:02
taki jeden student: hmm moje rozwiązanie to interpretacja geometryczna
21 sty 15:02
Kasia: o wlasnie tak
21 sty 15:02
Kasia: tylko zrobiles zle bo arg z =2 i potem wychodziπ/3 nie π/6
21 sty 15:04
Kasia: ja mam tak w1=2(cos π/3+2kπ+i sin π/3+2π)
−−−−−−−−− −−−−−−−−−
6 6
21 sty 15:16
taki jeden student: hmmm tylko dlaczego mi się ten kąt nie zgadza...
21 sty 15:20
Kasia: bo u mnie gosciu wylaczyl 32
21 sty 15:29
Trivial: To co policzyłeś to ctgα.
21 sty 15:29
taki jeden student: hahah

faktycznie ctg
21 sty 15:31
Trivial: W moich rozwiązaniach też jest błąd. Nie pomnożyłem każdego z wyników przez
6√2 (moduł a)
Wtedy wyszłoby ładnie.
21 sty 15:34
Trivial:
Poprawiam swoje rozwiązanie:
z =
6√32 + 32√3i = 2
5/6*
6√a
a = 1 +
√3i
|a| =
√1 + 3 = 2
a = 2e
iπ/3
z = 2
5/6*
6√a = 2*
6√exp(iπ/3)
| | iπ | | i2kπ | | iπ | | ikπ | |
z = 2*exp( |
| + |
| ) = 2*exp( |
| + |
| ), k = 0, 1, ..., 5 |
| | 18 | | 6 | | 18 | | 3 | |
z
0 = 2*e
iπ/18
z
1 = 2*e
iπ/18 + iπ/3
z
2 = 2*e
iπ/18 + i2π/3
z
3 = 2*e
iπ/18 + i3π/3
z
4 = 2*e
iπ/18 + i4π/3
z
5 = 2*e
iπ/18 + i5π/3
21 sty 15:43