Prawdopodobieństwo
jaaaasia: Ze zbioru liczb Z={1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy 3 razy po jednej cyfrze bez zwracania i układamy
w kolejności losowania w liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ten sposób
ułożymy liczbę większą od 558.
Pomóżcie
21 sty 13:15
:): =
Ω=9*8*7=504
=
A=5*4*3=60
21 sty 16:07
ICSP: Jak ty zrobiłęś ten zbiór a

A − liczba większa od 558.
Załóżmy że na pierwszym miejscu stoia liczby 6 lub 7 lub 8 lub 9. Wtedy na drugim może stać
cokolwiek
4*8*7 = 224
Teraz rozważmy element z piątką. Na pierwszym miejscu może stać 5.
na drugim liczba większa od 5. czyli 6 lub 7 lub 8 lub 9. NA trzecim już cokolwiek
Wiec 1 * 4 * 7 = 28
224 + 28 = 252
Prosiłbym jeszcze o sprawdzenie bo z prawdopodobieństwa jestem noga
21 sty 16:19
:): tez nie masz racji bo nie moze na 2. miejscu stac ani 1,2,3,4,5 jezeli bd stala na pierwszym
miejscu 5
21 sty 16:30
ICSP: I to uwzględniłem w obliczeniach.
21 sty 16:31