wzór na coshx^n
ewelina: Witajcie!
Mam problem z rozwiązaniem zadania.
Treść: Wyprowadź wzór rekurencyjny dla
∫ coshnx dx
Następnie stosując otrzymany wzór wyprowadź wzór dla n=4
Znalazłam:
∫ coshx dx=sinhx+c
∫ cosh 2x dx= \frac{1}{2}(sinhxcoshx−x)+c
Lub (tu lepiej widać)
∫ cosh 2x dx= \frac{1}{2}( \frac{1}{2}sinh2x−x)
∫ cosh 3x dx= \frac{1}{12}(9sinhx+sinh(3x))+c
Dla 4 nie ma sensu liczyć bo ma być wyprowadzone ze wzoru....Macie jakiś pomysł?
21 sty 12:17
ewelina: Przepraszam, w miejscu \frac{1}{2} itd powinien być ułamek
\frac{1}{2} oznacza 1/2
\frac{1}{12} oznacza 1/12
21 sty 12:19