?
Glourious: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Promień okręgu opisanego na podstawie tego ostrosłupa
jest równy 2√3. Ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy ostrosłupa pod kątem
α=60 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
Tak wygląda treść. Zrobiłem tylko pewną część zadania, bo wyliczyłem, że:
−wysokość podstawy ostrosłupa wynosi 3√3,
−promień koła opisanego na podstawie ostrosłupa wynosi 2√3
−pole podstawy wynosi 18√3
−bok podstawy ostrosłupa wynosi a=6
Nie wiem, czy te wyniki są dobre. Jeżeli tak, to jak policzyć pole powierzchni bocznej
ostrosłupa..? Nie wiem jak użyć to α=60stopni..Proszę o pomoc.
21 sty 12:11
Glourious: Aha.. i nie wiem jak wyliczyć wysokość H ostrosłupa..
21 sty 12:13
Wojteczek:

wys podstawy
h obliczyles dobrze
bok podstawy
a tez dobrze
| | a2√3 | |
ale pole nie bardzo bo wynosi 9√3 ze wzoru |
| |
| | 4 | |
H ostrosłupa wynosi 3 bo liczysz z własnosci trójkata 30 60 90
| | 1 | |
bo wys w ostrosłupie o podstawie trójkata rownobocznego pada na |
| jego wys wiec sobie |
| | 3 | |
| | a2√3H | |
obliczasz wiec juz masz pole i wysokość wiec liczysz V= |
| |
| | 3*4 | |
z tego obliczasz V={6
2√3*3}{3*4}=o zdziwienie?

=9
√3
a P
pb to juz bajka
h1 sciany bocznej obliczysz z własnosci trójkata 30 60 90 i wynosi
2
√3
| | 3*2√3*6 | |
wiec Ppb wynosi |
| = 18√3 |
| | 2 | |
21 sty 12:46
Glourious: " H ostrosłupa wynosi 3 bo liczysz z własnosci trójkata 30 60 90 "
co to jest za własność? nie znam tego, możesz mi przybliżyć?
21 sty 13:11
Glourious: Jak CI wyszła ta wysokość ostrosłupa =3 ?
i jak Ci wyszła wysokośc h1=2√3? <−− mi się wydaje, że jeżeli już to tutaj powinno być 3√3
nie rozumiem tego...
21 sty 13:47
Glourious: co do własości 30 60 90 to rozumiem już, jbc
21 sty 13:48
Glourious: już nieaktualne. doszedłem do tego sam.
Dzięki Wojteczek.
21 sty 14:25