| 2,3−112 | |
| 134 −3,2 |
Arku, wystarczy zamienić wszystko na ułamki zwykłe
czyli
| ||||||||||||||||
|
w dodawaniu i odejmowaniu ułamków zwykłych najważniejsze jest SPROWADZENIE DO WSPÓLNEGO
MIANOWNIKA
| 3 | 5 | |||
2 | −1 | drugi ułamek rozszerzyłam mnożąc licznik i mianownik przez 5 | ||
| 10 | 10 |
| 10 | ||
teraz pytanie do Ciebie : czy zgodzisz się że 1+ | =2 ![]() ? | |
| 10 |
bo właśnie to nazywałam "rozbiciem na drobne"
| 10 | 3 | |||
czyli męcząc dalej pierwszy ułamek mamy 1+ | + | |||
| 10 | 10 |
| 3 | 13 | |||
czyli w zasadzie sumując wszystko zamieniliśmy ułamek 2 | na 1 | a teraz chyba już | ||
| 10 | 10 |
| 13 | 5 | 13 | 5 | |||||
łatwością jest odejmowanie 1 | −1 | ![]() ![]() ? bo 1−1 =0, a | − | = | ||||
| 10 | 10 | 10 | 10 |
| 8 | 4 | |||
można to uprościć i mamy wtedy | ||||
| 10 | 5 |
|
| ||||||||||||||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||||||||||||||
|
|
| 46 − 30 | 16 | |||
= | = − | |||
| 35 − 64 | 29 |