rozwiąż nierówność
Wojteczek: logx(x3 + 1)logx+1(x)>2
21 sty 11:51
Grześ: Dziedzina: x∊(0,+
∞)
Sprowadzamy do tej samej postawy:
| | logxx | |
logx(x3+1)* |
| >2 |
| | logx(x+1) | |
| | 1 | |
logx(x3+1)* |
| >2 |
| | logx(x+1) | |
log
x+1(x
3+1)>2
log
x+1(x
3+1)>log
x+1(x+1)
2
Podstawa jest zawsze większa od 1 zgodnie z dziedzina, więc odpuszamy logarytm bez zmiany znaku
nierówności:
x
3+1>(x+1)
2
x
3+1>x
2+2x+1
x
3−x
2−2x>0
x(x
2−x−2)>0
x(x−2)(x+1)>0
Zgodnie z dziedziną x∊(0,+
∞), więc możemy opuścić wyrażenie "x":
(x−2)(x+1)>0
Teraz to rozwiąż
21 sty 11:57
Godzio:
x > 0
x
3 + 1 > 0
x + 1 > 0
x ≠ 1
x + 1 ≠ 1
określ dzidzinę
log
x(x
3 + 1) = log
x(x + 1) + log
x(x
2 − x + 1) =
| | 1 | | logx + 1(x2 − x + 1) | |
= |
| + |
| |
| | logx + 1x | | logx + 1x | |
| | 1 | | logx + 1(x2 − x + 1) | |
( |
| + |
| )logx + 1(x) > 2 |
| | logx + 1x | | logx + 1x | |
1 + log
x + 1(x
2 − x + 1) > 2
log
x + 1(x
2 − x + 1) > 1
log
x + 1(x
2 − x + 1) > log
x + 1(x + 1)
1
o 0 < x + 1 < 1
x
2 − x + 1 < x + 1
dokończ ...
1
o 1 < x + 1
x
2 − x + 1 > x + 1
to także dokończ, i podaj rozwiązanie
21 sty 11:58
Grześ: Godzio.... zgodnie z dziedziną nie trzeba rozpatrywać przypadku z podstawy logarytmu, nie
miałes określonej dziedziny, więc tego nie zauważyłeś.
Oczywiście pozdrawiam, chyba troszkę dłuższe masz przekształcenia

21 sty 12:03
Wojteczek: Dzieki wielkie ale co do dziedziny to x>1 bo x
3+1>0
21 sty 12:05
Godzio: Sprawdź dziedzinę, bo z dziedziny nie jest x > 1
21 sty 12:05
Godzio:
x3 + 1 > 0 ⇒ x > − 1
21 sty 12:07
21 sty 12:07
Godzio:
Nie
21 sty 12:08
Wojteczek: faktycznie moj błąd x>0 racja
21 sty 12:08
Godzio:
a dobra
21 sty 12:09