równania
nika: Jeszcze raz proszę o pomoc bo wtedy napisałam nie po ludzku

x
4+4x
3+4x
2=0
x
3−3x−2=0
21 sty 10:41
7744728: drugi można rozpisać na (x−2)(x+1)(x+1) czyli x=2 v x=−1
21 sty 10:44
7744728: a pierwszy teraz jest dobrze przepisany

x
2(x
2+2x+2x+4)
x
2(x(x+2)+2(x+2))=0
x
2(x+2)(x+2)=0
x=0 v x=−2
21 sty 10:45
Niunia85: ten pierwszy można też innym sposobem
x2(x2+4x+4)=0
i policzyć delte
21 sty 10:47
7744728: po co delte −.− lepiej jest ładnie rozpisywać, delta zajmuje dużo czasu a i tak wyjdzie ci to
samo
21 sty 10:47
Niunia85: wiem że wyjdzie to samo, ale ja nie lubie kombinować, nawet nie zauważyłabym, że tak można
21 sty 10:49
nika: Bardzo dziękuję
21 sty 10:53