pomozcie!!
ania: ramiona trapezu nachylone sa do podstawy pod katem 30 stopni i 45 stopni wysokosc jest dlugosci
3cm a jedna z podtsaw jest dlugosci 1 cm oblicz pole i obwod prosze o pomoc!
21 sty 10:17
7744728:

dzielisz ten trapez na 2 trójkąty i prostokąt i łatwo potem obliczyć wszystko
21 sty 10:32
Niunia85:

x=3
√3y=9
pierwsza podstawa=1
druga podstawa=1+x+y=1+3+3
√3=4+3
√3
a
2=3
2+3
2
a
2=9+9
a
2=18
a=3
√2
b
2=3
2+(3
√3)
2
b
2=9+27
b
2=36
b=6
Obwód=1+6+3
√3+1+3+3
√2=11+3
√3+3
√2
| | 1+3√3+3+1 | | 5+3√3 | | 3(5+3√3 | |
pole= |
| *3= |
| *3= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
21 sty 10:34
7744728: pole calosci to 12cm2+3sqrt3cm2 ? o ile dobrze licze
21 sty 10:34
7744728: xa tak troche nie trzeba liczyc bo to połowa kwadratu jest
21 sty 10:36
ewelka: albo mozesz to obliczyc z zależności kontów 30 i 60 stopni w trójkącie tylko pod wzory
podstawiasz i boki juz masz a drugi trójkat z zależnosci 45 stopni
21 sty 10:37
7744728: właśnie ja tak policzyłem
z zależności trójkątów
21 sty 10:37
ewelka: a umiesz prawdopodobienstwa bo wstawiłam zadanie i nikt nie pomogł
21 sty 10:43
7744728: ta, coś tam umiem, sam się uczyłem ale chyba moge obliczyć
21 sty 10:47
ewelka: to zobacz na forum jest jeszcze, zaliczam ten dział po feriach
21 sty 10:50