wykładnicza
elem: 4x-2x≤6
29 sty 21:07
Miki:
sprawdź czy znaki dobrze napisałaś?
29 sty 21:12
elem: log2(4x-6)≤x
o tak
29 sty 21:13
Mickej: to jest całkiem co innego
29 sty 21:23
Mickej: x=log22x
log2(4x-6)≤log22x
2*2x-6-2x≤0
t=2x>0 i rozwiazujesz
29 sty 21:28
Miki: No nie! ręce Mickej mi już opadają ! no nie?
widzisz jak miała napisać ? i skad to wiedzieć ?
....co autor ma na myśli ?
pozdrawiam dzisiaj Miki
29 sty 21:51
ola: czyli dobrze napisała na początku
29 sty 21:56
ola: t2-t-6≤0
29 sty 21:58
Mickej: spoko widzę nie zwróciłem uwagi bo wpadłem w depresje...
wiec
t2-t-6≤0
Δ=1+24=25 √Δ=5
x1=3
x2=-2 odpada ponieważ jest to sprzeczne z założeniem t>0
2x=3 takie cuda zapisuje sie logarytmem
x=log23
29 sty 22:00
Mickej: tak dobrze idę spać dobranoc
29 sty 22:01
elem: dziekuje
30 sty 07:20