logarytm
jolska: oblicz prosze;
log(2x+1)+log(x+1)=1
21 sty 09:47
Niunia85: log(2x+1)(x+1)=1
log(2x2+2x+x+1)=1
log(2x2+3x+1)=log1010
2x2+3x+1=10
2x2+3x−9=0
Δ=9+72=81
√Δ=9
x1=−3
x2=1,5
21 sty 10:13
Grześ: brak określonej dziedziny, czyli:
| | 1 | | 1 | |
2x+1>0 ⇔ x>− |
| ⇔ x∊(− |
| , +∞) |
| | 2 | | 2 | |
oraz
x+1>0 ⇔ x>−1 ⇔ x∊(−1,+
∞)
| | 1 | |
x∊(−1,+∞) i x∊(− |
| , +∞) |
| | 2 | |
Co wyklucza nam jedno rozwiązanie.
21 sty 10:18
Niunia85: całkiem zapomniałam o dziedzinie

dzięki Grześ
21 sty 10:23