JAK TO ZROBIĆ!!!!!!!!!!
LUCEK: kula o promieniu 10 cm i prostopadłościan,którego jedna ze ścian ma wymiary 8 cm i 12,5 cm,mają
taką samą objętość.Obilcz,ile razy pole powierzchni prostopadłościanu jest większe od pola
powierzchni kuli. Zapisz obliczenia. W obliczeniach przyjmij π=3. wynik zaokrąglij do części
dziesiątych.
21 sty 09:14
Niunia85:

kula
r=3
| | 4 | | 4 | |
V= |
| πr3= |
| *3*1000=4000 |
| | 3 | | 3 | |
prostopadłościan
a=8
b=12,5
H=?
V=abH=8*12,5H=100H
Vkuli=Vprost.
4000=100H
H=40
PPCkuli=4πr
2=4*3*100=1200
PPCprost.=2ab+2bH+2aH=2*8*12,5+2*12,5*40+2*8*40=200+1000+640=1840
| PPCprost | | 1840 | |
| = |
| =1,533333333 |
| PPCkuli | | 1200 | |
odp.po zaokrągleniu 1,5
21 sty 09:33
LUCEK: A z kąd sie wzieło w kuli promień=3
21 sty 09:42
Niunia85: w kuli promień jest 10 a 3 to π
21 sty 09:44
LUCEK: Dzięki Wielkie
21 sty 14:25
przyjazna323:

postanowiono postawić przydomową elektrownię wiatrową. Zgodnie z zaleceniami maksymalna
odległość końca obracającej się łopaty elektrowni od ściany domu powinna być równa podwojonej
wysokości domu. Wysokość słupa elektrowni wiatrowej jest równa 16,5 m, a długość łopaty jest
równa 3,5m. W jakiej odległości od ściany domu o wysokości H=12,3m powinien stać słup tej
elektrowni wiatrowej? Która z danych podana została niepotrzebnie?
24 gru 15:26