a
Skizzo: rozwiaz rownanie 1 − cos8x 1 + tgx = 0
załozenia
1 + tgx ≠ 0
tgx ≠ − 1
czyli x ≠ − π4 = k π
dalej
1 − cos8x = 0
cos8x = 1
8x = 2kπ I / 8
x = kπ4
i co to wszystko
jaka jest koncowa odpowiedz?
21 sty 00:06
Skizzo: help me
21 sty 23:46
Basia:
jest dobrze, tylko trzeba skończyć
| | π | | 3π | | 7π | | 11π | |
x≠ − |
| , |
| , |
| , |
| ,.... |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | −5π | | −9π | | −13π | |
x≠ |
| , |
| , |
| ,.... |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | |
x = k* |
| dla k≠4m−1 gdzie m∊C |
| | 4 | |
22 sty 09:25
Basia:
albo jeszcze prościej
stąd
22 sty 09:27