1st pochodna
papillon : (−3x2*e(−x3))'
ktoś mógłby mi to rozpisać?
bo nie rozumiem dlaczego w odp jest −3x2
ja bym zrobiła tak :
−6x*e(−x3)−3e2(−3x2) ... ?
20 sty 23:35
Jack:
jaki jest wykładnik dla "e"?
21 sty 00:02
papillon : yyy..ups (ex)=ex
21 sty 00:05
papillon : hmm. kombinuje na wszystkie sposoby, ale znikad nie wychodzi mi taki wynik jak w odp
21 sty 00:10
Jack:
f(x)=−3x2*e−x3 ?
Pochodną takiego wyrażenia masz policzyć?
21 sty 00:15
papillon : tak
21 sty 00:16
Jack:
f'(x)=()'*()+()*()'
f'(x)=−6xe−x3+(−3x2)*(e−x3*(−3)*x2)=e−x3(−6x2+9x4)
Można jeszcze przed nawias coś−tam wyciągnąć.
21 sty 00:20
papillon : skąd te dwa ostatnie wyrażenia? −3*x
2
21 sty 00:28
Jack:
(e−x3)' to pochodna złożenia
(e−x3)'=e−x3* (−x3)'=e−x3* (−3x2)
21 sty 00:51
papillon : oki!
dzięki wielkie!
21 sty 01:08