Całka
tom: Obl. całkę:
∫xex2(x2+1)dx
ta "2", po ex, ma być potęgą tego "x"
20 sty 23:01
Godzio:
∫xe
x2(x
2 + 1)dx
x
2 = t
2xdx = dt
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫et(t + 1)dt = |
| ∫tetdt + |
| etdt = |
| (t * et − ∫etdt) + |
| etdt |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=
| | 1 | | 1 | |
= |
| tet + C = |
| x2 * ex2 + C |
| | 2 | | 2 | |
20 sty 23:05
Jack:
spróbuj podstawić t=x2.
20 sty 23:05
tom: a skąd wzięło ci się 1/2te
t 
Z tego ze po przemnozeniu przez nawias, 1/2e
t sie skróci, a
zostanie 1/2t + 1/2e
t dt
20 sty 23:16
Godzio:
Rozumiem, że chodzi o ten moment:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| (t*et − ∫etdt) + |
| et = |
| t * et − |
| et + |
| et + C= |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
kopiowałem i dt zostało może to cię zmyliło
20 sty 23:23
tom: tak, dz
20 sty 23:26
Gizmo: Gdyby ktoś był łaskaw mam pytania jak z zapisu 1/2 ∫et(t + 1)dt autor przeszedł do tej postaci
1/2(t*et − ∫etdt) + 1/2et

Chodzi mi o to pozbycie sie znaku całki i róznice
9 sty 19:25