Całka
Olka: Mogę prosić o wskazanie błędu?
∫sinxexdx=∫sinx(ex)'dx=sinxex−∫(−cosx)exdx=sinxex+∫cosxexdx=sinxex+cosxex−∫sinxexdx
∫sinxexdx=sinxex+cosxex−∫sinxexdx
∫sinxexdx+∫sinxexdx=ex(sinx+cosx)
∫sinxexdx=12ex(sinx+cosx)
20 sty 22:54
Jack:
po drugim znaku równości powstał Ci: ...=sinx ex − ∫(−cosx)ex dx=.... Skąd ten czerwony
minus? Rozumiem, że to wynik liczenia pochodnej sinx, który wynosi +cosx.
20 sty 22:57
Olka: Aha, widzę już. Pomyliło mi się z: (cosx)'=−sinx.
Czy teraz jest poprawnie?
∫sinxexdx=∫sinx(ex)'dx=sinxex−∫cosxexdx=sinxex−∫cosx(ex)'dx=sinxex−cosxex−∫sinxexdx
∫sinxexdx=sinxex−cosxex−∫sinxexdx
∫sinxexdx+∫sinxexdx=ex(sinx−cosx)
∫sinxexdx=12ex(sinx−cosx)
20 sty 23:28
Olka: Ach i tam na końcu jeszcze oczywiście +C
20 sty 23:49
Jack:
20 sty 23:56
Olka: Rozumiem, że ten uśmiech oznacza, że dobrze. Dzięki za pomoc
21 sty 08:00