Oblicz granicę
nUmer: Hej!
Zadanie brzmi: oblicz granicę.
limx→∞=(x1+x)2x
obliczyłem do tego momentu:
(1−11+x)2x=[(1−11+x)1+x]2x1+x=
i nie bardzo wiem co zrobić dalej
20 sty 22:01
Karolina: w środku z nawiasu wychodzi ze jest to zbieżne do e−1 jest coś takiego pamietam z wykladu i
dalej do tej potęgi za nawiasem, a pytanie granica jest przy x−> do + nieskończoności czy − ?
20 sty 22:09
Basia:
nie tak
(1−11+x)2x = [ (1−11+x)x ]2 =
[ (1−1x+1)x+1−1 ]2 =
[ (1−1x+1)x+1*(1−1x+1)−1 ]2 → [ e*(1−0)−1 ]2 = e2
20 sty 22:11
Basia:
poprawka:
| | 1 | |
→ [ e−1*(1−0)−1 ]2 = e−2 = |
| |
| | e2 | |
20 sty 22:13
Karolina: z tamtego też by wyszło bo potęga 2x/x+1 jest zbieżna do 2/(1/x+1) więc zbiega do 2 czyli w
ostateczności wychodzi tak samo.
20 sty 22:16
nUmer: Dzięki − trochę mi się wyklarowało co zrobić z tym nieszczęsnym 2x w wykładniku ....
20 sty 22:16
nUmer: Powrócę jednak do tego typu zadań, ponieważ w powyższym przykładzie muszę w wykładniku potęgi
muszę od x−1 odjąć 1 by zrównało mi się to z 2x.
Jakie jednak działania należy wykonać, by dajmy na to z x−3 uzyskać 2x−1.
Wiem, że zapewne jest to banalnie proste ale na tym utknąłem i nie wiem jak to przeskoczyć.
21 sty 12:11
Godzio:
O takie coś np. chodzi ?
| | 1 | |
x − 3 = |
| (2x − 1) − 0,5 |
| | 2 | |
21 sty 12:34
Godzio: −2,5 miało być
21 sty 12:35
nUmer: tak − dzięki za pomoc
21 sty 22:47