prawdopodobieństwo
Gośka 000089: Z urny w której są 4 kule białe i 6 czarnuch losujemy kolejno 2 razy po 1 kuli.
1) bez zwracania
2) z zwracaniem.
Oblicz prawdopodobieńswo zdarzeń
a) za pierwszym razem wylosujemy kule białą.
b) za drugim razem wylosujemy kulę białą.
20 sty 22:00
Basia:
spróbuj narysować sobie drzewko
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
algebraiczne rozwiązanie:
ze zwracaniem
|Ω| = 102
A − pierwsza biała
|A| = 4*10
B− druga biała
tu trzeba stosować wzór na prawdopodobieństwo warunkowe
bez zwracania
|Ω| = 10*9
A − pierwsza biała
|A| = 4*9
B− druga biała
tu znowu trzeba stosować wzór na prawdopodobieństwo warunkowe
jeżeli nie znasz tego pojęcia (prawdopodobieństwo warunkowe) to tylko drzewko
20 sty 22:33