kwantyfikator
matma: ocen wartosc logiczna podanych zdan i zapisz je uzywajac kwantyfikatorow;
a)kazda liczba naturalna jet nieujemna.
b)istnieje tala liczba rzeczywista z, ze x+ 1/x=2
c)kwadrat dowolnej liczby rzeczywistej powiekszony o 1 jest liczba dodatnia.
D) istnieje liczba calkowita ktorje trzecia potega jest liczba ujemna
E)istnieje liczba naturalna,ktorej kwadrat pomniejszony o 3 jest mniejszy od -1
F)istnieje taka liczba calkowita ktorej kwadrat jest rowny √3
29 sty 20:47
asieczek1987: a) prawda (kwantyfikator→V do góry nogami)
b) prawda (kwantyfikator→V)
c) prawda (kwantyfikator→V do góry nogami)
d) prawda (kwantyfikator→V)
e) prawda, np. 02-3=-3, 12-3=-2
f) fałsz
29 sty 22:19