logarytmy
Bożena: do tego momentu rozwiązałam pewne równanie i co dalej?
103:10x = 9 − 2x
20 sty 21:52
Eta:
Napisz jak wygląga pierwotne równanie, to pogadamy.
20 sty 21:54
Bożena: ok
log (9−2x) = 3−x
20 sty 22:12
Godzio:
Na 100% tak to wygląda ? Ładnych pierwiastków to to mieć nie będzie
20 sty 22:15
Bożena: nom właśnie tak to wygląda i wiem że ma wyjść 3 ale nie wiem jakim cudem
20 sty 22:23
Basia:
9−2
x>0
2
x<9
x< log
29
9−2
x = 10
3−x
10
x(9−2
x) = 10
3
liczba 9−2
x na pewno nie jest nigdy wielokrotnością 10
bo gdyby tak było to
9−2
x=k*10
2
x = 9−k*10
9−k*10 jest liczbą całkowitą nieparzystą, a 2
x nieparzysta być nie może
stąd
10
x = 10
3 i 9−2
x=1
a to jest prawdą ⇔ x=3
20 sty 22:23
Bożena: teraz już trochę lepiej rozumiem dzięki
20 sty 22:30
Eta:
Ok........ czyli już rozwiązane
20 sty 22:37