macierz
karola: jak obliczyc wyznacznik macierzy:
2 −3 0 1
1 1 −2 0
0 1 −1 1
−1 0 2 3
20 sty 21:48
Karolina: skorzystaj z rozwinięcia Laplace'a czyli w jednym wierszu bądź kolumnie musisz mieć liczbe i
same zera, nalezy tak zredukować macierz, jest jeszcze metoda mnożenia na ukos ale tutaj jest
sporo liczenia.
20 sty 21:54
Basia:
metoda "na ukos" czyli metoda Sarrusa zwana również metodą przekątnową ma zastosowanie
wyłącznie przy liczeniu wyznaczników 3x3
20 sty 21:59
karola: czyli jak to zrobic moglaby któraś z was mi to pokazac?
20 sty 22:00
Karolina: tak czy owak byłoby dużo liczenia

rzeczywiście, teraz przypomniałam sobie że nigdy dla
macierzy wiekszej niż 3x3 nie stosowałam tego

mój bład, więc pozostała metoda Laplace'a
20 sty 22:02
Karolina: odejmij od pierwszego wiersza drugi i dodaj do czwartego drugi, w pierwszej kolumnie bedziesz
miała jedynke wiec na niej stosujesz regułe Laplace'a którą powinnaś znać z wykładów, ćwiczeń,
jak nie to w internecie jest to swietnie omówione, trzeba ciut poczytać.
20 sty 22:03
AS:
Podaję wynik końcowy: −8
21 sty 09:59
AS:
Zacznij od wyliczenia wyznacznika rzędu drugiego
| a b | = a*d − b*c
| c d |
Wyznacznik rzędu trzeciego i następnego przez redukcję rzędu
Dla wyznacznika rzędu trzeciego można tak
| a b c |
| d e f | = a*| e f | − b* | d f | + c*| d e |
| g h i | | h i | | g i | | g h |
21 sty 10:34
Zen64:
A dla wyznacznika rzędu czwartego: a(+)(stosowny minor),b(−)(stosowny minor),
c(+)(stosowny minor),d(−)(stosowny minor),gdzie
|a b c d|
|e f g h|
|i j k l |
|mno p|
21 sty 12:30
21 sty 13:39
SwitchB: | ⎧ | 2 −3 0 1 ⬠ | |
| ⎜ | 1 1 −2 0 ⬠ | |
| ⎨ | 0 1 −1 1 ⬠ | = w2 + w4 =
|
| ⎩ | −1 0 2 3 ⬠ | |
| | ⎧ | 2 −3 0 1 ⬠ | |
| | ⎜ | 0 1 0 3 ⬠ | |
| = | ⎨ | 0 1 −1 1 ⬠ | =
|
| | ⎩ | −1 0 2 3 ⬠ | |
| | ⎧ | 2 0 1 ⬠ 2 0 ⬠ | |
| =(−1)2+2 * 1 | ⎨ | 0 −1 1 ⬠ 0 −1 ⬠ | +
|
| | ⎩ | −1 2 3 ⬠ −1 2 ⬠ | |
| | ⎧ | 2 −3 0 ⬠ 2 −3 ⬠ | |
| +(−1)2+4 * 3 | ⎨ | 0 1 −1 ⬠ 0 1 ⬠ | =
|
| | ⎩ | −1 0 2 ⬠ −1 0 ⬠ | |
= (2*(−1)*3 + 0*1*(−1) + 1*0*2)−(1*(−1)*(−1) + 2*1*2 + 0*0*3) +
+ 3((2*1*2 + (−3)*(−1)*(−1) + 0*0*0) − (0*1*(−1) + 2*(−1)*0 + (−3)*0*2)) =
= −6 −(1 + 4) +3(4 − 3) = −8
21 sty 13:40
SwitchB: Poprawka:
... = (−1)2+2 * 1 ...
... = (−1)2+4 * 3 ...
21 sty 13:51