okrąg
Anka: Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny jest równy r, a jeden z kątów ostrych ma
miarę α Wyznacz pole tego trójkąta
29 sty 20:31
Miki:
29 sty 23:55
Basia:
punkty styczności dzielą przyprostokątne na odcinki x, r i y,
ctg(α/2) = x/r x = r*ctg(α/2)
ctg[(90-α)/2] = y/r y = r*ctg[(90-α)/2]
P = (x+r)(y+r) / 2 = r[1 + ctg(α/2)]*r[1 +ctg[(90-α)/2] ] =
r2 * [ 1 +ctg(α/2)] * [ 1 + ctg[(90-α)/2]
może można to jeszcze jakoś przekształcać, ale chyba nie ma sensu
no ewentualnie rozpisać
ctg[(90-α)/2] = ctg[45 - (α/2)]
zastosować wzór na cotangens różnicy i zobaczyć czy coś się uprości
30 sty 00:19
Basia:
w pierwszym wierszu zjadło mi końcówkę "i y, r"
30 sty 00:20