błagam o pomoc
błażej: Kąt α jest ostry i sinα= 14
Oblicz 3+ 2tg2α
20 sty 20:58
błażej: wiem że ma wyjść 4715
20 sty 21:06
kams: 3+2(sim
2α/cos
2α)=
3+2(sin
2α/1−sin
2α)=
3+2(
116/1−
116)=
3+2(
115=
3+
215=
4715
zdaje mi sie ze tak bedzie

korzystalam z jedynki trygonometrycznej czyli sin
2α+cos
2α=1
20 sty 21:09
błażej: a jakbym zrobił tak o
obliczam cosα i tgα
gdzie wychodzi mi cosα = u
√15{4}
a tgα= u{1}
√15
i robie 3 + 2 tg
2α = ... co dalej

nie potrafie tego wymnożyc
20 sty 21:13
Bogdan:
| | 1 | | 2 | |
3 + 2tg2α = 3 + 2*( |
| )2 = 3 + |
| = ... |
| | √15 | | 15 | |
20 sty 21:34