szeregi
Ja SZEREG: Proszę o pomoc w policzeniu sumy częściowej. Dany jest szereg
∑ln(nn+1)
Doszedłem do tego że Sn= ln 122334....
Ale nie wiem czy idę w dobrą stronę...
20 sty 20:40
Basia:
Sn = ln12+ln23+ln34+...+lnn−1n+lnnn+1 =
ln1−ln2+ln2−ln3+ln3−ln4+...+ln(n−1)−lnn+lnn−ln(n+1) =
ln1−ln(n+1) = 0−ln(n+1) = −ln(n+1)
20 sty 20:54
Ja SZEREG: Baaardzo dziękuję

, a znasz się może na współrzędnych biegunowych

Bo mam problem z
określeniem przedziału całkowania po przejściu z kartezjańskich.
20 sty 21:04
Basia:
mało już z tego pamiętam, ale napisz zadanie może sobie przypomnę, albo ktoś inny pomoże
20 sty 21:06
Ja SZEREG: Może na przykładzie:
∬ xy2dxdy D: x2+y2<=4, x>=0
wiem że:
x zmieniamy na r*cosδ
y zmieniamy na r*sinδ
Ale co z przedziałami całkowania...
20 sty 21:12
danny: od 0 do R oraz od 0 do 2π
20 sty 21:13
Ja SZEREG: Nie chodzi mi o gotowe zadanie, będę bardzo wdzięczny za proste wskazówki odnośnie toku
postępowania przy takich przejściach.
20 sty 21:13
Ja SZEREG: no ok, ale skąd to się wzięło?
20 sty 21:15
Ja SZEREG: i co do kąta, to ze względu na x>=0 będzie od −π/2 do π/2.... Tylko nie wiem jaki jest tok
postępowania, przy wyznaczaniu przedziałów kąta. to sie z rysunków odczytuje, czy jak
20 sty 21:19
Basia:
x2+y2≤4
to równanie opisuje koło o środku S(0,0) i r=2
r masz w granicach <0,2>
ponieważ masz też x≥0 (czyli I i IV ćwiartka)
δ będzie miała dwa przedziały
<0,π2> i <3π2, 2π> (albo alternatywnie <−π2,0>
w pierwszej wersji musisz liczyć dwie całki i zsumować
w drugiej jedną w granicach 0≤r≤2 i −π2≤δ≤π2
powinno wyjść tak samo, ale lepiej sprawdzić
20 sty 21:20
Basia:
ad. poprzednie pytanie
rysunek nie jest obowiązkowy, ale na pewno pomaga
20 sty 21:22