kolokwium z matmy
danek: rozwiąz:
1. Znajdź ekstrema lokalne
f
x=x
2√30−x2
2. Oblicz objętość bryły obrotowej w zględnej OX
y=
√4x, y=0, x=2
3. Wyznacz dziedzinę funkcje i granice w punktach brzegowych
4. Oblicz całke
20 sty 20:26
danek: ?
20 sty 20:51
danek: jak obliczyć pochodną z pierwszego zadania?
20 sty 21:55
Grześ: 4 Zadanie Ci policzę
W pierwszym z pochodnej iloczynu
20 sty 21:56
Grześ:
+
∞ k
| | e1/x | | e1/x | |
∫ |
| = lim k→+∞ ∫ |
| = lim k→+∞ −e1/x |1k = |
| | x2 | | x2 | |
1 1
= lim k→+
∞ (−e
1/k+e
1) = −1+e = e−1
20 sty 22:03
danek: dzieki Grzesiu

a reszte zadań ktoś potrafi?
21 sty 00:06
Godzio: 1.
| | 1 | |
f'(x) = (x2)' * √30 − x2 + x2 * (√30 − x2)' = 2x√30 − x2 + x2 * |
| |
| | 2√30 − x2 | |
* (−2x) =
| | x3 | | 2x(30 − x2) − x3 | |
= 2x√30 − x2 − |
| = |
| = |
| | √30 − x2 | | √30 − x2 | |
i szukaj ekstremów, pamiętaj o dziedzinie
21 sty 00:19