parametr, logarytmy, ciągi..
wx99:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których ciąg (3, log2m, log2m2 ) jest
geometryczny.
Proszę o pomoc.
20 sty 20:18
Ijac: | | log2m6 | |
(Log2m)2 = 3 log2m2 /:log2m ⇒ log2m= |
| ⇒. |
| | log2m | |
⇒ log
2m=log
m m
6⇒ log
2m = 6 ⇒ m=64
20 sty 21:04
bbb: Oczywiście jeszcze na samym początku warunek, że m>0
20 sty 21:09
Afro: Zadanie jest błędnie rozwiązane, gdyż nie możemy dzielić równania przez log2m, ponieważ nie
wiemy czy log2m jest różny od zera ( w założeniach mamy tylko m>0 a to co innego)
Założenia: m>0
3 * log2m2 = (log2m)2
[2 przy potędze po lewej stronie równania wyciągamy przed logarytm]
6 * log2m = (log2m)2
6 * log2m − (log2m)2 = 0
[wyciągamy log2m przed nawias)
log2m * (6 − log2m) = 0
zatem:
log2m = 0 lub log2m = 6 <=> m= 20 lub m= 26 <=> m=1 lub m=64
Pods: m należy do zbioru {1;64}
10 mar 13:21
problem_matematyczny: to nie będzie przedział tylko 2 wartości: m= 1 lub m=64
7 mar 21:51
pigor: ...., (
3, log2m, log2m2) − ciąg geometryczny ⇔
⇔
m>0 i (log2m)2= 3log2m2 i log2m2>1 ⇔
⇔ m>0 i m
2>2
1 i log
22m− 6log
2m= 0 ⇔
⇔ m>0 i |m|>
√2 i log
2m (log
2m−6)= 0 ⇔
⇔ m>
√2 i (log
2m=0 v log
2m=6) ⇔ m>
√2 i (m=1 v m=2
6) ⇔
⇔ m∊∅ v m=2
6 ⇔ m=2
6 ⇔
m=64 . ...
7 mar 22:15