krzysiek: rozwiąże mi ktoś to zadanie w najmniej skomplikowany sposób?
Wiedząc że α jest kątem ostrym i tgα=2. Oblicz wartość wyrażenia :
4cosα−3sinα
__________
3cosα+5sinα
20 sty 19:44
Eta:

1 sposób ( z rys.)
sinα=........
cosα=.........
2 sposób ( szybszy)

podziel licznik i mianownik przez cosα
| 4 − 3tgα | |
| = ....... podstaw za tgα= 2 |
| 3 +5tgα | |
20 sty 19:52
krzysiek: wyjdzie
| | 2 | |
− |
|  ? |
| | 7 | |
20 sty 19:54
Eta:
20 sty 19:55
krzysiek: o shit faktycznie hahaha odjołem to zamiast dodać dzieki
20 sty 19:58
Eta:
Masz jeszcze problem z
ortografią " odj
ąłem "
20 sty 20:00