matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Układ rownan
Sodu:
Może mi ktos rozwiazac uklad rownan
a*a*q*a*q
2
=216 2(a*a*q+a*a*q
2
+a*q*a*q
2
)=312
20 sty 19:14
M4ciek:
6
a*a*q*a*q
2
= 216 ⇒ a
3
q
3
= 216 ⇒ a*q = 6 ⇒ a =
q
2(a*a*q + a*a*q
2
+ a*q*a*q
2
) = 312 2(a
2
q + a
2
q
2
+ a
2
q
3
) = 312 a
2
q + a
2
q
2
+ a
2
q
3
= 156 Uklad : a
2
(q + q
2
+ q
3
) = 156
6
a =
q
Wstaw i policz.
20 sty 19:19
Sodu:
dzieki stary
20 sty 19:26