ciag
totalne matematyczne zero: jak zbadac czy ciag jest arytmetyczny?
20 sty 19:06
Abrab: powinien miec stala rożnice "r" czyli na przykład masz ciąg an {a1=2 ,a2=4 , a3 =6}
a2−a1=2 < i to jest roznica (4−2=2)
20 sty 19:08
20 sty 19:09
totalne matematyczne zero: a kiedy mam zbadac czy ciag an=3n + 2 jest arytmetyczny to jak to zrobic?
20 sty 19:16
sssss: Liczysz ile wynosi:
an+1 − an i jesli wyjdzie Ci konkretna liczba(wyjdzie r) to znaczy ze jest arytmetyczny
20 sty 19:17
totalne matematyczne zero: a zrobisz mi to po kolei pokazując co za co podstawiasz?
20 sty 19:18
sssss: 3(n+1)+2 − 3n−2=...
20 sty 19:19
Abrab: obliczasz pierwsze 3 wyrazy ciagu (zawsze maja byc 3 wyrazy to konieczność)
a1= 3 *1 +2 ( podstawiasz numer wyrazu ktory liczysz np wyraz a3 to za "n" podstaw 3)
i analogicznie dalej liczysz a2 i a 3
pozniej odejmujesz
a2−a1=
a3−a2=
jesli liczba ktora Ci wyjdzie jest stala(czytaj roznica jest stala i w obu odejmowaniach na
przykład wyjdzie 2) to znaczy ze ciag jest arytmetyczny.
20 sty 19:19
sssss: Rozumowanie Abradaba nie jest poprawne do konca i powinno sie liczyc z definicji.
20 sty 19:22
20 sty 19:24
totalne matematyczne zero: tzn?
20 sty 19:27