fizyka
Abrab: Proszę o sprawdzenie mojego zadania.
Statek, poruszając się z prądem rzeki, przepływa między dwoma przystaniami odległymi o 600 m
w czasie 1 minuty, a wracając do 1 przystani porusza się pod prąd, płynie o 30 s dłużej.
Oblicz wartość prędkości prądu rzeki względem brzegu i średnią prędkość statku płynącego tę i z
powrotem.
dane: Szukane:
s= 600 m v1
pradu=?
t= 60s
obliczenia dla pradu rzeki.
Δt=60s−30s
| | 10 − 6,7s | | 3.3s | | 2 | |
= |
| = |
| = 1,65s=1 |
| s bo 0,65≈ 23 |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
I tu mam pytanie . W moim podręczniku M. Kozielskiego piszą że używanie średniej arytmetycznej
jest błędem w kinematyce i wg definicji "średnia prędkość to prędkość jaką przebywa ciało
odległość Δs w czasie sumarycznym Δt" Podają że średnia arytmetyczna jest nie dokładna i
udowadniają to na wykresie, oraz podają że powinno się jej używać tylko w wyjątkowych
sytuacjach i działach np hydrodynamice oraz ze użycie definicji to jedyne słuszne rozwiązanie
w kinematyce.
| | s1+s2 | | Δs | |
Vśr= |
| czyli Vśr= |
| wg definicji w podręczniku. |
| | t1+t2 | | Δt | |
Z kolei w zbiorze omega fizyka matura 2011 piszą rozwiązanie dokładnie tak jak ja z średnia
arytmetyczną

Mam pytanie który sposob rozwiązywania zadań na maturze był by poprawny i
punktowany. Kto ma z autorów tych książek racje

? Wie ktoś?
( prędkości średniej statku już nie liczcie tylko prosze o sprawdzenie czy wszystko dobrze i
odpowiedz jaki sposób liczenia jest poprawny z definicji średniej prędkości czy średnia
arytmetyczna też może być, dalej dam rade

)