matematykaszkolna.pl
fizyka Abrab: Proszę o sprawdzenie mojego zadania. Statek, poruszając się z prądem rzeki, przepływa między dwoma przystaniami odległymi o 600 m w czasie 1 minuty, a wracając do 1 przystani porusza się pod prąd, płynie o 30 s dłużej. Oblicz wartość prędkości prądu rzeki względem brzegu i średnią prędkość statku płynącego tę i z powrotem. dane: Szukane: s= 600 m v1pradu=? t= 60s
 s 
v=

t 
obliczenia dla pradu rzeki. Δt=60s−30s

s s 

t t+Δt 

600m 600m 

60s 60s+30s 

V1(prąd rzeki)=

=

=
 2 2 
 10 − 6,7s 3.3s 2 
=

=

= 1,65s=1

s bo 0,65≈ 23
 2 2 3 
I tu mam pytanie . W moim podręczniku M. Kozielskiego piszą że używanie średniej arytmetycznej jest błędem w kinematyce i wg definicji "średnia prędkość to prędkość jaką przebywa ciało odległość Δs w czasie sumarycznym Δt" Podają że średnia arytmetyczna jest nie dokładna i udowadniają to na wykresie, oraz podają że powinno się jej używać tylko w wyjątkowych sytuacjach i działach np hydrodynamice oraz ze użycie definicji to jedyne słuszne rozwiązanie w kinematyce.
 s1+s2 Δs 
Vśr=

czyli Vśr=

wg definicji w podręczniku.
 t1+t2 Δt 
Z kolei w zbiorze omega fizyka matura 2011 piszą rozwiązanie dokładnie tak jak ja z średnia arytmetyczną Mam pytanie który sposob rozwiązywania zadań na maturze był by poprawny i punktowany. Kto ma z autorów tych książek racje ? Wie ktoś? ( prędkości średniej statku już nie liczcie tylko prosze o sprawdzenie czy wszystko dobrze i odpowiedz jaki sposób liczenia jest poprawny z definicji średniej prędkości czy średnia arytmetyczna też może być, dalej dam rade emotka )
20 sty 18:54
Abrab: podbijam
20 sty 19:21
Abrab: w wyniku ma byc m/s emotka literówka sie wkradła jak przepisywałem
20 sty 19:29