| a+b | ||
P(trapezu)= | *h
| |
| 2 |
| 1 | ||
z ΔEBC o kątach: 90o, 30o, 60o => że h= | *6= 3
| |
| 2 |
| a+b | a+b | |||
*3= 39 ... => | = 13
| |||
| 2 | 2 |
| a+b | ||
d2= h2 + ( | )2=.........
| |
| 2 |
| 6*h | ||
P(ΔABC)= | = 3h
| |
| 2 |
| P | ||
h= | ||
| 3 |
| 1 | ||
P= | √p(p−a)(p−b)(p−c)
| |
| 2 |
| a+b+c | ||
p= | =.......
| |
| 2 |
α=30 stopni
β=60 stopni
Własność kąta 30 i 60 stopni −> H= 62 =3
Twierdzenie Pitagorasa
x2+32=62
x2=36−9
x2=27
x=√3*9
x=3√3
b=2x+a
2x=6√3
P=a+b2*H
39= a+b2*3 /3
13=a+b2 /*2
26=a+b
L=a+b+2c
L=26+12
L=36