Wykres funkcji
elektronik: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=loga12x.
a) Naszkicuj wykres funkcji określonej wzorem g(x)=f(4x).
b) Podaj miejsce zerowe funkcji g.
Nie wiem czy dobrze kombinuje
412=2
g(x)=loga12x−2
Nawet jeśli tak to jak to narysować? Może ktoś pomóc?
20 sty 18:46
elektronik: to jak
20 sty 19:39
elektronik: nikt nie wie?
21 sty 21:21
Grześ: Nie tak, po prostu zamiast x wstawiasz 4x, czyli:
f(x)=log1/2x
f(4x)=log1/24x
Nie wiem jak dokładnie wygląda ta Twoja funkcja, co jest podstawą etc.
Ale po prostu zamiast "x" wstaw "4x"
21 sty 21:24
Jack:
jak wygląda funkcja g(x) to widać. Grześ, zapisałeś ją.
g(x)=log1/2 4x=log1/24+log1/2x=−2+log1/2x.
Wystarczy więc funkcję y=log1/2x "opuścić" o 2 jednostki.
21 sty 22:23
vvvv: na rysunku jest przedstawiony wykres funkcji f. naszkicuj wykres funkcji g okreslonej wzorem
g(x) =f(−x), a nastepnie podaj dziedzine funkcji g, miejsce zerowe fynkcji g , zbior rozwiazan
nierownosci g(x) wieksze badz rowne 0, i wartosc wyrazeniav g(−4) * g(0) kreska ulamkowa, a
pod kreska g(4)− (3/2)
16 wrz 20:15
Mateusz:
Jasnowidz proszony do postu uzytkownika vvvv!
16 wrz 21:07