[P[błagam o pomoc]]
dziura: błagam o pomoc
Proszę o rozwiązanie tego zadania i wytłumaczenie pokolei co i jak:(
Miary pięciu kątów tworzą ciąg arytmetyczny. Drugim wyrazem tego ciągu jest 150 stopni ,
a czwartym 270stopni . Oblicz sumę sinusów tych pięciu kątów.
20 sty 18:41
sssss: a
4−a
1=r
policzysz tak dzieki temu wszystkie piec wyrazow tego ciagu, i obliczysz sume sinusow.
20 sty 18:44
sssss: ups tam r=a4−a3
20 sty 18:45
dziura: nie mam pojęcia jak

wytłumaczysz mi tak na chłopski rozum?
znalazłam rozwiązanie tego zadania :
http://matma4u.pl/topic/14120-ciag-arytmetyczny/
tylko nie mam pojęcia skąd tam się bierze to :
sin90*=1
sin150*= sin(180*−30*)=sin30*=1/2


i dalej też juuz nie wiem nic
20 sty 18:51
20 sty 18:52
dziura: wszystko dalej juz wiem tylko iech mi ktoś wytłumaczy dlaczego akurat 180*−30*

i tam w dalszym obliczaniu dlaczego 270*−60*
20 sty 18:53
sssss: a2 = 150o
180o − 30o =150o
wiec z wzorow redukcyjnych mozna stwierdzic ze
sin150o = sin 30o
a wartosc sin30o masz
20 sty 18:58