dziedzina funkcji
sssss: Dla jakiej wartosci parametru m dziedzina funkcji:
| | 1 | |
f(x)= |
| |
| | (m2−1)x2 + (m−1)x +1 | |
jest zbior licz rzeczywistych?
Wyszlo mi ze dla m≠−1 , mozecie sprawdzic?
20 sty 18:26
Basia:
1.
m
2−1=0 ⇔ m= −1 lub m=1
dla m= −1 mamy Mianownik = −2x+1 i D = R\{
12 nie spełnia warunków zadania
dla m=1 mamy <Mianownik=1 f(x) = 1 i D=R warunki zadania są spełnione
czyli
m=1
2.
m
2−1≠0
D = R ⇔ mianownik nie ma miejsc zerowych ⇔ Δ<0
(m−1)
2−4(m
2−1)*1 < 0
m
2−2m+1−4m
2+4<0
−3m
2−2m+5<0 /*(−1)
3m
2+2m−5>0
Δ
m = 2
2−4*3*(−5) = 64
| | −2−8 | | −10 | | 5 | |
m1= |
| = |
| = − |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
⇔
m∊(−∞, −53)∪(1,+∞)
odp.(1) lub (2) czyli
m∊(−∞, −53)∪<1,+∞)
20 sty 18:36
sssss: No tak , zgubilem jeden minus
20 sty 18:42