granica
Maciek: Zbadać czy istnieje następująca granica jeśli tak obliczyć ją:
20 sty 18:21
Basia:
czy znasz już twierdzenie, które mówi, że
20 sty 18:25
Maciek: Pierwszy raz widzę, w czym miało by mi to pomóc ?
20 sty 18:39
Basia:
pomogłoby bardzo
dla a≠0 b
n→0
i masz po podstawieniu
| a | | sin(bn) | |
| sin(bn) = a* |
| czyli dokładnie to co w twierdzeniu |
| bn | | bn | |
lim a
n = a*1 = a
dla a=0
a
n=0 bo sin0=0
a
n → 0
muszę pomyśleć jak to zrobić inaczej
20 sty 18:44
Maciek: Nigdy nie mieliśmy takich rozwiązań więc jakbyś miała inny sposób to byłbym wdzięczny
20 sty 18:50
Basia:
a znasz chociaż taką nierówność ?
sinx < x < tgx
bez jej zastosowania nie potrafię tego udowodnić
22 sty 08:57
Basia:
| | a | | a | |
2n*0< 2n*sin |
| < 2n* |
| |
| | 2n | | 2n | |
czyli ciąg jest ograniczony z góry i z dołu
| | a | | a | |
2n*0 > 2n*sin |
| > 2n* |
| |
| | 2n | | 2n | |
czyli ciąg jest ograniczony z góry i z dołu
| | a | | a | |
an = 2nsin |
| = 2n*sin(2* |
| ) |
| | 2n | | 2*2n | |
| | a | |
an+1 = 2n+1*sinU{a}{2n+1 = 2*2n*sin |
| |
| | 2*2n | |
stąd
a
n+1−a
n =
| | a | | a | |
2*2n*sin |
| −2n*sin(2* |
| ) = |
| | 2*2n | | 2*2n | |
| | a | | a | | a | |
2*2n*sin |
| −2n*2sin |
| *cos |
| = |
| | 2*2n | | 2*2n | | 2*2n | |
| | a | | a | |
2*2n*sin |
| *[ 1−cos |
| ] |
| | 2*2n | | 2*2n | |
| | a | |
1− cos |
| > 0 dla każdego a≠0 |
| | 2*2n | |
a> 0 ⇒ a
n+1−a
n>0
a<0 ⇒ a
n+1−a
n<0
czyli
a>0 ⇒ ciąg jest rosnący i ograniczony ⇒ jest zbieżny
a<0 ⇒ ciąg jest malejący i ograniczony ⇒ jest zbieżny
22 sty 09:13