asymptota funkcji
karola: | | x3−x | |
wyznacz asymptotę funkcji y= |
| pomóżcie jutro kolokwium |
| | x2−x−2 | |
20 sty 18:08
Grześ: nadal potrzebna pomoc
20 sty 18:46
karola: nadal
20 sty 18:49
Grześ: to już rozpisuje wszystko
20 sty 18:51
Grześ: | | x3−x | | x(x−1)(x+1) | |
y= |
| = |
| D: x∊R\{−1,2} |
| | x2−x−2 | | (x−2)(x+1) | |
Teraz asymptoty:
Pionowa w punktach −1, 2 lecz musimy sprawdzić:
| | x(x−1)(x+1) | | x(x−1) | | 2 | |
lim x→ −1 |
| =lim x→ −1 |
| = − |
| obustronna |
| | (x−2)(x+1) | | (x−2) | | 3 | |
asymptota pionowa w punkcie −1
| | x(x−1) | | 2 | |
lim x→ 2− |
| = |
| = −∞ asymptota pionowa lewostronna w punkcie 2 |
| | (x−2) | | 0− | |
| | x(x−1) | | 2 | |
lim x→ 2+ |
| = |
| = +∞ asymptota pionowa prawostronna w punkcie 2 |
| | (x−2) | | 0+ | |
Asymptoty ukośne o wzorze: y=ax+b
Współczynniki:
| | | | x(x−1) | |
a= lim x→±∞ |
| = |
| = 1 |
| | x | | x(x−2) | |
| | x(x−1) | | x2−x−x2+2x | | x | |
b= lim x→±∞ ( |
| − x ) = |
| = |
| = 1 |
| | (x−2) | | x−2 | | x−2 | |
Czyli istnieje asymptota ukosna o wzorze: y=x+1
Asymptoty poziome nie istnieją
Pozdrawiam serdecznie i powodzenia na kolokwium

20 sty 19:00
karola: wielkie dzięki za rozwiązanie, teraz już będę wiedziała jak zrobić resztę

pozdrawiam
serdecznie
20 sty 19:05
otylqa:

| | x2−6x+3 | |
a taki przykład y= |
| też na takiej zasadzie będzie liczony czy jakoś inaczej. |
| | x−3 | |
bo nie wiem jak to zrobić.
20 sty 19:18
Grześ: podobny, tylko asymptoty pionowe jednostronne sa w punkcie 3,
Asymptoty poziome nie występują, za to istnieje asymptota skośna.
Licz licz
20 sty 19:20
otylqa: moze podpowiedziec jak? ;>
20 sty 19:44
karola: a taka funkcja y=xarctgx w jaki sposób należy to zrobić?
20 sty 19:52
Sara: a dlaczego przy x −> −1 jest liczone tylko raz

i nie jest liczony punkt z prawej i lewej
strony tak jak w przypadku x −> 2
2 wrz 15:42
Aga1.: Przy x→−1 jest liczone tylko raz ponieważ można obliczyć wartość funkcji (po skróceniu).
Oczywiście nie ma asymptoty pionowej x=−1 ( bo wyszła liczba)
3 wrz 08:29