funkcja logarytmiczna
turnie: Czy mógłby ktoś mi rozwiązać zadanie:
2xlog2/3x=4√32/3
Mają wyjść dwa rozwiązania, ale nie jestem pewnien czy są poprawne:
x1=(√6/2) oraz x2=(√6/3)
Ja potrafię zorobić to do pewnego momentu:
xlog2/3x=4√2/3
logx4√2/3=log2/3x
logx4√2/3=1/(logx2/3) /*(logx2/3)
logx4√2/3*(logx2/3)=1
no i jak tak dalej robię to i tak mnie do niczego nie prowadzi...
bardzo proszę o pomoc.
29 sty 20:10
muffi:
Pytanko podstawowe?
czy zapis jest taki: 2* xlog2/3x
czy (2x)log2/3x
29 sty 20:27
turnie: W książce nie ma nawiasu. jest 2 taka malusieńska przerwa i x.
2 xlog2/3x
29 sty 20:35
turnie: Bardzo proszę, pomóż mi.
29 sty 20:36
Miki:
Odp; powinna być taka!
x= √2/3 lub x = √3/2
29 sty 20:45
turnie: Miki,
a możesz mi napisać jak to rozwiązałeś? Bardzo proszę
29 sty 20:49
Miki:
Witam ja to rozwiązuje tak:
załozenie x>0
pierwsze przejscie masz dobrze po podzieleniu przez 2
mamy;
xlog2/3x= 4√2/3
stosuje podstawienie
będzie łatwjej i liczyć i pisać!
log2/3x = t to (2/3)t=x
[(2/3)t]t= (2/3)1/4
(2/3)t2= (2/3)1/4
to
t2 = 1/4 to t = 1/2 lub t= - 1/2
wracamy do podstawienia
log2/3x = 1/2 lub log2/3x = - 1/2
x= (2/3)1/2 lub x = (2/3) - 1/2
x= √2/3 lub x = √3/2 odwrotność 2/3 wiesz to ?
to tyle ! dwa rozwiazania!
29 sty 20:57
Miki: Roawiązałaś

jestem Miki - Eta
29 sty 20:58
Miki:
Rozumiesz to? ..... proste! przyznasz rację ?
Uwaga! w takich przypadkach staraj sie wprowadzac pomocnicza zmienną
łatwiej wtedy to widać ! Ok powodzenia
29 sty 21:00
turnie: Dziękuję Ci, zgadza się. Tak ja umiem rozwiązywać logarytmy, ale to zadanie akurat w
ogóle mi nie szło. Wielkie dzięki, rozumiem wszystko

Pozdrawiam
29 sty 21:01
Miki: 
OK cieszę się!
29 sty 21:01