mam obliczyć pochodne
mario: oblicz pochodne

a) f(x)=arctgx−x
b) f(x)=xe
−x
c) f(x)= x
2(2−lnx)
d) f(x)=x+
3√x2
e) f(x)=
12x
2−
910x
3√x2
20 sty 17:40
Grześ: b) y'=e
−x−xe
−x
c) y'=2x(2−lnx)−x=3x−2xlnx
20 sty 17:45
20 sty 17:46
Grześ: | | 9 | | 5 | | 3 | |
e) y' = x− |
| * |
| *x2/3=x− |
| x2/3 |
| | 10 | | 3 | | 2 | |
20 sty 17:47
Basia:
ad.a
| | 1 | | 1−(1+x2) | | x2 | |
f'(x) = |
| −1 = |
| = − |
| |
| | 1+x2 | | 1+x2 | | 1+x2 | |
ad.b
zastosuj wzór na pochodną iloczynu
[f*g]' = f'*g+g'*f
(x)' = 1
(e
−x)' = −e
−x
ad.c
zastosuj wzór na pochodną iloczynu
(x
2)'=2x
(2−lnx)' = −
1x
ad.d
f(x) = x + (x
2)
13 = x + x
23
pochodna sumy jest sumą pochodnych
zastosuj wzór (x
α)' = α*x
α−1
ad.e
f(x) =
12x
2 −
910*x*(x
2){
13 = ...
wykonaj działania na potęgach i dalej jak w (d)
20 sty 17:49
Kasia: b) f'(x)=e
−x+xe
−x*(−1)
| | 1 | |
c) f'(x)=2x(2−lnx)+x2*(− |
| )
|
| | x | |
20 sty 17:49
mateusz: f'(x)=x2*e−x2
20 sty 22:41
mateusz: jak to cudo obliczyc a póżniej jeszcze 2 pochodna z tego
20 sty 22:42
Jack:
a co chcesz tu liczyc?

2. pochodną z tego policz korzytając ze wzoru na pochodną iloczynu,
który wyżej zapisała
Basia.
20 sty 22:47
mateusz: Ta niby wszystko rozumiem ale przychodzi co doczego i klops tak ogolnie to pierwszy raz mam z
tym doczynienia dopiero to ogarniam
20 sty 22:50
Jack:
Ok, to na początek napisz, jakie masz polecenie do tego przykładu.
20 sty 22:50
mateusz: a wiec mam przeprowadzić badanie tej funkcji i wiem jak to sie robi ale stanełem na pochodnych
(dziedzina,f(0), miejsce zerowe ,itd) no i musze wyliczyc pochodne zeby wyliczyc min i max no i
z drugiej popchodnej pózniej...
20 sty 23:09
mateusz: 1. Dziedzina funkcji
2. Podstawowe własności funkcji
a) parzystość, nie parzystość
b) punkty rzecięcia z osiami X i Y
3. granice na krańcach okresloności funkcji
4. asymptoty
5. Analiza 1 pochodnej
a) 1 pochodna
b) dziedzina pochodnej
c) warunek konieczny istnienia ekstremum koniecznego
d) 1 warunek wystarczajacy istnienia ekstremum
e) monotoniczność
6. analiza 2 pochodnej
a) pochodna
b) jej dziedzina
c) warunek konieczny istnienia puntku przegięcia
d) warunek wystarczający istnienia istnienia punktu przegięcia
e) wklęsłość wypuklość
o to mam do zrobienia
20 sty 23:16
bart: no a najwazniejsze− wykres?
20 sty 23:18
mateusz: no fak i wykres
20 sty 23:29