katy
Kasia:

W okrąg o środku O wpisano czworokąt wypukły ABCD, którego przekątne przecinają się w punkcie
S. wiedząc, że ∡AOB=100, ∡COA=140 oraz ∡DSC=85, oblicz mniary kątów czworokąta.
20 sty 17:09
Kasia: z tym mam chyba najwieksze problemy kat przy B i przy D no to banal ale jak policzyc reszte nie
mam pojecia
20 sty 17:28
Kasia: moglby mi ktos pomoc prosze
20 sty 22:49
Kasia: widze ze lipa z tym zadaniem no ja tez zrobilam do pewnego momentu i siedze w zasadzie to nie
wiem jak wykorzystac kat 85
20 sty 22:57
Godzio:
A co ustaliłaś już ?
20 sty 23:05
Kasia: he wiedzialam ze to Ty mi pomozesz

wiec ustalilam juz ze kat przy B ma 100, przy D ma 45 oraz
ze katy A i C w trojkacie ABC maja odpowiednio po 45 i 35
20 sty 23:07
Kasia: oj przepraszam na nie na ta kartke spojrzalam bo troche takich dzisiaj zadan trzaskalam
20 sty 23:08
Kasia: ∡BCA=50
∡ABC=70
∡ADC=110
∡BAC=60
no i tak jak wspomnialam nie mam pojecia jak skorzystac z tych 85 stopni
20 sty 23:09
Godzio:

Jeśli nie wiadomo skąd to pisz
20 sty 23:21
Kasia: wszystko wiadomo oprocz tego 35
20 sty 23:22
Kasia: skad wiadomo ze ADC to trojkat rownoramienny
20 sty 23:23
Godzio:
to po kolei, tego akurat nie wiemy, ale to wychodzi że tak jest
kąt wierzchołkowy ASB ma 85o, z trójkąta ABS obliczamy kąt ABD ⇒
∡ABD = 180 − 60 − 85 = 35
kąt ABD jest oparty na tym samym łuku co kąt ACD więc te kąty mają taką samą miarę,
liczymy kąt DAC ⇒ ∡DAC = 180 − 35 − 110 = 35
20 sty 23:26
Kasia: o rany faktycznie ale pokrecone dzieki wielkie

Mam jeszcze prosbe pomoglbys mi jeszcze w jednym tego typu?
20 sty 23:28
20 sty 23:30
Godzio:
Wiesz co, napisz to zadanie ja będę za jakąś dłuższą chwilę i Ci to pomogę (o ile ktoś
wcześniej nie zrobi)
20 sty 23:30
Kasia: nie sadze bo juz wczesniej wkleilam
20 sty 23:30
das:
28 paź 19:52