wysokośc w trapezie
AnZela: pole trapezu o podstawach a i b jest równe ab+b2. jaka jest wysokośc tego trapezu.
29 sty 20:04
Miki:
wzór na pole: P= (1/2)*(a+b)*h
(1/2)*(a+b)*h= ab +b2 : / (b+b)/2
h= (ab +b2) * 2/(a+b)
2(ab +b2) 2* b( a +b)
h= --------------- = -------------- = 2b
(a +b) (a +b)
odp; wtedy h= 2b ( dwarazy dłuższa od górnej podstawy !
29 sty 20:15
29 sty 20:20
AnZela: dziękuje za odpowiedz i rozwiązanie ale ja nie rozumiem jak to leci.....
29 sty 20:24
Miki:
Ojjjjjjjjjj przez (a +b)/2 oczywiście
no bo chcesz wyliczy ć h a co tam jest przy h to samo
tylko tak zapisane
(1/2)*(a+b) no przecież to to samo co (a+b)/2 ochchchch
29 sty 20:31
AnZela: sory.... zad na konkurs ale zakapowałam wczesniej i innym sposobem obliczyłam...
potrzebowalam tylko jak zacząć

dzięki wielkie rozwiązałam wszystkie zadania
29 sty 20:44
Miki: OK! Powodzenia!
29 sty 21:05