katy w okregu
Kasia:

Mam problem z kilkoma zadania z okregu i katow i bardzo prosilabym o pomoc
No i moim zadaniem jest policzyc miary trojkata ABC oraz miary dwoch katów (∠A i ∠D) trojkata
ADB wykorzystujac dane na rysunku oraz wiedzac ze prosta AC jest styczna do okregu w punkcie A
zaś O jest srodkiem okregu
α= 90, β= 80
20 sty 16:39
Kasia: sama doszlam do tego ze mam miary trojkata ADC
20 sty 16:40
Kasia: ∠D = 45, ∠A = 90, ∠C= 45
20 sty 16:41
Kasia: a juz wiem przy rysowaniu zadania doszlam do tego jak rozwiazac

kat ∠B=100 polpelnego , a
ten ∠BAC=180−100−45=35. Czy dobrze mysle?
20 sty 16:43