Oblicz....
MonK: 1.Powierzchnia boczna walca po rozwinieciu jest prostokatem o bokach 16 i 18. Oblicz Pc i V
2.Przekroj osiowy walca jest prostokatem o polu rownym 16cm 2. Wysokosc walca jest rowna
dlugosci promienia. Oblicz Pc i V
3.Tworzaca stozka ma dlugosc 18 i jest nachylona do podstawy pod katem 45 stopni. Oblicz
objetosc stozka
20 sty 16:34
dero2005:

1)
Przypadek I°
2πr = 16
h = 18
r =
8π
V = πr
2*h =
1152π cm
3
P = 2πr
2 + 2πrh = 2πr(r+h)
Przypadek II°
2πr = 18
h = 16 dalej podobnie
Zad 2)
2rh = 16
h = r
2r
2 = 16
r =
√8 = 2
√2
V = πr
2h = 16π
√2 cm
3
P = 2πr(r+h) = 32π
√2 cm
2
20 sty 19:44
dero2005:

zad 3
l = 18 cm
hl = sin 45° =
√22
h = 9
√2
rl = cos 45° =
√22
r = 9
√2
V =
13*πr
2*h = 486π
√2 cm
3
20 sty 19:52