Granica
Karolina: lim gdy x −>+ nieskończoności = x[(1+1/x)x − e] =...
obliczyć tą granicę potrzebuje..
a dokładniej sposób bo wiem że wynik to − e/2
20 sty 16:30
Grześ: nie widzę sposobu z jakichś przekształceń, po podstawieniu +∞ powstaje wyrażenie
nieoznaczone:
0*∞ , więc można skorzystać z de la'Hospitala, tylko nie wiem czy prosto będzie pochodne
liczyć.. chwilkę trzeba pomyśleć ):::
20 sty 16:37
Karolina: To wiem. w poleceniu mam zastosuj wlasnie de la'Hospitala tylko nie wiem jak to doprowadzic do
postaci w ktorej moglabym policzyc pochodne bo z tego zalozenia to jest ze jedna pochodna
przez druga
20 sty 18:05
Grześ: skorzystaj z tego:
| | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )x=eln(1+1x)x=exln(1+ |
| ) |
| | x | | x | |
20 sty 18:07
Karolina: ok już wiem. a taki przyklad pomoże ktoś? wynik 0 ale też nie wiem jakim sposobem to zrobić
zamienic zeby skorzystać z de la'Hospitala.
lim,x−>0 (1/x − ctgx)
20 sty 21:49
Basia:
wykorzystać to, że
sprowadzić do wspólnego mianownika i będzie można korzystać z reguły de l'Hospitala
20 sty 21:53
Karolina: wiedzialam. tylko mi coś źle wychodziło, zrobiłam jeszcze raz i zauważyłam mały błąd przy
pochodnej, o małym x zapomniałam

dzięki za pomoc.
20 sty 22:00