oblicz objetość i pole powierzchni całkowitej czworokątnego graniastosłupa prawi
Gośka 000089: Podstawą graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest
a)opisana na okręgu o promieniu 6cm.
b)wpisana w okrąg o promieniu 6cm.
Przekątna graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60stopni.
Wyznacz objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
20 sty 16:12
dero2005:

a)
a = 2r = 2*6 = 12
d = a
√2 = 12
√2
hd = tg 60° =
√3
h = d
√3 = 12
√6
V = a
2* = 12
2*12
√6 = 1728
√6 cm
3
P = 2a
2 + 4ah = 2a(a+2h) = 288 + 576
√6 cm
2
b)
d = 2r = 12
a =
d√22 = 6
√2 cm
hd = tg 60° =
√3
h = d
√3 = 12
√3
V = ?
P = ?
20 sty 18:24