Zadanie z treścią - funkcja kwadratowa.
tlik: Zadanie z treścią − funkcja kwadratowa.
Cukiernia sprzedaje ciastka, których koszt produkcji wynosi 10 zł za kilogram. Zauważono, że
przy cenie 14 zł za 1 kg sprzedaje się 20 kg ciastek dziennie, a każde obniżenie ceny o 10 g
powoduje wzrost dziennej sprzedaży o 1 kg. Oblicz jaka cena daje cukierni największy zysk.
Tak więc zysk cukiernik wyraża się funkcją:
f(x) = (20 + x) (4 − 0,1x)
Osiąga ona największą wartość dla x = 10.
Cena optymalna to 13 zł.
I teraz tak, czy może mi ktoś wytłumaczyć cały sens tego rozwiązania ? Starałem się to pojąć,
ale jakoś do końca nie mogę.
Z góry dziękuję.
20 sty 16:01
tlik: Ja to rozumiem w ten sposób, że zapis (20 + x) oznacza sprzedaż 20 kg plus uzyskany zysk,
następnie (4−0,1x) − każde obniżenie ceny o 10 g i zysk z tego uzyskany. Po dokonaniu działań
uzyskujemy postać równania kwadratowego −0,1x{2} + 2x + 80. Interpretacja graficzna tego
równania ma sens gdy D = (0,20). Największą wartość funkcja ma dla x = 10. Czy rozumieć to
tak, że cena 10 zł za kg przynosi zysk największy ? Raczej nie, skoro 10 zł wynosi koszt
produkcji 1 kg ciastek. 14 zł nie, ponieważ obniżenie ceny powoduje wzrost dziennej sprzedaży.
Czy optymalna cena, to według odpowiedzi 13 zł, a czemu nie na przykład 12 ?
20 sty 16:13