Graniastoslupy prawidlowe
Ania: graniastosłup prawidłowy trójkątny ma objętość 37 cm3. Jaką objętość mialby ten
graniastosłup po wydłużeniu kazdej krawedzi dwukrotnie
29 sty 19:20
oko:
obydwa graniastosłupy sa podobne w skali k=2
to V1/V2 = k3
V= 37 *23
29 sty 19:24
Ania: a mozesz mi powiedziec jak do tego doszłas/doszedles

tak po kolei
29 sty 19:25
Ania: skąd się wzielo to k3
29 sty 19:38
Ania: k3
29 sty 19:39
oko:
z twierdzenia:
jeżeli figury( bryły) F1 i F2 są podobne w skali k
to P1/P2 = k2 V1 /V2 = k3
29 sty 19:41
Ania: dziekuje serdecznie za odpowiedz
29 sty 19:43
oko: 
mam na Ciebie ......
29 sty 19:44
Ania: tylko ze to zadanie jest na poziomie gimnazjum i za bardzo takich twierdzen nie
poznalismy jeszcze czy jest mozliwe inne rozwiazanie tego zadania
29 sty 19:46
oko:
Podstaw do wzoru na objętość
V= Pp *h Pp= a2 *√3/4
za h1= 2*h za a1= 2*a
wtedy Pp= (2a)2 *√3/4 = 4a2 *√3/4
V 1= 4a2*√3/4 *(2h) = 4*2*( a2*h *√3 /4 )= 8* V
czyli V1 = 8*37 cm3 ale widzisz że (23)= 8
warto to twierdzenie zapamiętać ! przydaje się !
29 sty 19:56
Ania: o i taka wersja rozwiazania bardziej do mnie przemawia. dziekuje jeszcze raz serdecznie.
29 sty 20:03