zadanko
Wojtek:

W kwadracie poprowadzono łuki kół których środkami są 2 przeciwległe wierzchołki a długość ich
promieni jest równa długości boku kwadratu. Wiedząc że bok kwadratu ma długość 4cm, oblicz
pole figury F, wyciętej z kwadratu przez te luki.
Ja zrobiłem tak, czy dobrze

P=πr
2 P=16π
P=a
2 P=16
P.kola − P. kwadratu= pole poza figurą
16−16π=π
2π
P.kwadratu−2π=pole figury F
16−2π=P. F
PfiguryF =14π
20 sty 15:33
Wojtek: I jak da ktoś radę z tym

20 sty 15:48
Wojtek: pomocy. zamotałem się już z tym
20 sty 16:06
dero2005:
2[14πa2 − 12a2] = 12a2(π−2) = 8(π−2)
20 sty 18:57
dero2005:
20 sty 19:03
Eta:
Świetne wyjaśnienie
20 sty 19:04
dero2005:
nieprawdaż? teraz będzie trudno niezrozumieć
20 sty 19:17