równanie z parametrem
astral: Oblicz, dla jakich wartości parametru m różne pierwiastki x1 i x2 równania kwadratowego :
x2+(m−2)x+m−3=0 spełniają warunek, że suma ich kwadratów jest najmniejsza.
20 sty 15:10
ICSP: Masz chociaż odpowiedzi?
20 sty 15:18
Grześ: pisze odpowiedź, 5 minutek czekać
20 sty 15:19
Grześ: Mamy więc otrzymać dwa rózne pierwiastki, więc:
Δ>0
Sume oznaczymy jako S:
S=x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2
Korzystamy z wzorów Viete'a:
S=(2−m)2−2(m−3)=m2−4m+4−2m+6=m2−6m+10
Teraz najmniejsza wartość jest dla m>0, inaczej nie da sie jej określić.
Teraz policzmy deltę:
Δ=m2−4m+4−4m+12=m2−8m+16=(m−4)2
Δ>0
(m−4)2>0
m∊(−∞,4)U(4,+∞) oraz m∊(0,+∞)
Ostateczny wynik: m∊(0,4)U(4,+∞)
20 sty 15:24
astral: Mam wynik. Obliczenia wszystkie dobrze, zresztą mam tak samo ale interpretacja wyniku jest inna
i to mnie zastanawia.
odp z ksiazki
" Δ=(m−4)2, więc Δ≥0. Suma s kwadratów pierwiastkó równania S=(x1+x2)2 − x1x2. Stosując
wzory Viete'a otrzymamy S(m)=m2−6m+10. Wartosc najmniejsza funkcji S(m) jest dla odciętej
wierzchołka paraboli o równaniu y=S(m) czyli m=3"
20 sty 15:29
astral: tam przy sumie powinno byc −2x1x2
20 sty 15:30
astral: Czyli sama delte obliczalismy tylko zeby sprawdzić czy bedą 2 rozwiązania a z vieta
korzystaliśmy aby ustalić co to za wartość tak?
20 sty 15:33
cvb:

jak masz f kwadratowa i chcesz obliczy najmniejsza wartosc skorzystaj ze wzoru na p= −b/2a i
Ci
wychodzi ze dla danej wartosci m wartosc f. m
2 −6m +10 jest najmniejsza , np. patrz rys.
20 sty 23:01